Κεμπέκ: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές, ένας θάνατος ύστερα από πυροβολισμό μετά τις εκλογές

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

5 Σεπτεμβρίου 2012

Η αρχηγός του Παρτί Κεμπεκουά, Πολίν Μαρουά.

Το κόμμα των αυτονομιστών του Κεμπέκ «Παρτί Κεμπεκουά» (Parti Quebecois) κέρδισε στις εκλογές του Κεμπέκ με ποσοστό 31,94% και 56 έδρες, τερματίζοντας έτσι την εννιάχρονη κυριαρχία των Φιλελευθέρων (Parti libéral du Québec), που ήρθαν δεύτεροι με ποσοστό 31,21% και 48 έδρες.

Παράλληλα, η αρχηγός του κόμματος Πολίν Μαρουά έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία του Κεμπέκ. Ακολούθησε η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κεμπέκ» (Coalition Avenir Québec) με ποσοστό 27,06% και 19 έδρες και τέλος το «Κεμπέκ Αλληλεγγύης» (Québec solidaire) με ποσοστό 6,03% και δύο έδρες. Το Παρτί Κεμπεκουά θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα «παγώσει» κάθε συζήτηση για δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα, μόλις το 28% των κατοίκων του Κεμπέκ επιθυμεί την ανεξαρτησία της περιοχής, σε σχέση με το δημοψήφισμα του 1980 όπου το ποσοστό υπέρ της απόσχισης έφτασε το 40% και το δημοψήφισμα του 1995 που το ίδιο ποσοστό έφτασε το 49,5%. Παρ'όλα αυτά, η νεοεκλεγείς πρωθυπουργός δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές, πάντως, επισκιάστηκε από τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός άνδρα στην μετεκλογική ομιλία της Μαρουά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας φώναξε στα γαλλικά «οι Άγγλοι ξυπνούν», ενώ ένας άνδρας σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτό το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς ότι μπορεί να ξεκινήσουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αγγλόφωνων και γαλλόφωνων, αυτονομιστών και ομοσπονδιακών. Η τελευταία φορά που συνέβη βίαιο περιστατικό σχετικά με την ανεξαρτησία του Κεμπέκ ήταν το 1970, όταν ο αριστερός πολιτικός Πιερ Λαπόρτ απήχθη από ομάδα αυτονομιστών του Κεμπέκ και εν συνεχεία βρέθηκε νεκρός στο πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου.Πηγές

Bookmark-new.svg