Κατάθεση χαρτών αναμένεται στην τρίτη ημέρα της προετοιμασίας για τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης

Από Βικινέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

11 Ιανουαρίου 2017

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα προετοιμασίας για τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης με θέμα το Κυπριακό. Η δεύτερη μέρα επικεντρώθηκε στα θέματα διακυβέρνησης, ενώ σήμερα αναμένεται να συζητηθούν μερικές εκκρεμότητες στο θέμα της διακυβέρνησης, καθώς επίσης και θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέματα οικονομίας. Σημαντικό γεγονός της ημέρας θα αποτελέσει η ανταλλαγή χαρτών μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στα πλαίσια των συζητήσεων για τη διακυβέρνηση αποτελεί η μεταχείριση ξένων υπηκόων στην Κύπρο μετά την εφαρμογή της λύσης. Σε θέματα που αφορούν αρμοδιότητες υπήρξε μερική προόδος, ωστόσο, τα θέματα θα συζητηθούν εκτενώς από τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οντίλ Ναμί, σε πρωϊνή συνάντηση που θα προηγηθεί της συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Σήμερα, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τα θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τα οικονομικά της λύσης, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους πρόσφυγες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό σημείο της συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή χαρτών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα με πηγές, αναμένεται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ζητήσει λίγο μεγαλύτερη έκταση της συνιστώσας πολιτείας της απ' αυτή που θα προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά - ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί πως η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία πρέπει να κατέχει το 29.2% του νησιού, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά μειώνει το ποσοστό κατά 1%.

«Οι χάρτες που θα ανταλλαγούν θα καθορίσουν την ποιότητα της Διεθνούς Διάσκεψης. Υπάρχει μια συναντήληψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες για τα όρια των χαρτών και δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη.

Στο διεθνές μέτωπο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε ενημέρωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Με τους δύο ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να έχει συνεχή επικοινωνία. Σήμερα αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό να καθοριστεί η παρουσία ή απουσία των δύο ανδρών από τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης.

Bookmark-new.svg
Πηγές