Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν

Από Βικινέα

29 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα διάταγμα το οποίο επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν εκδόθηκε από τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ. Το διάταγμα θα ισχύει από τον Ιούνιο του 2018.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη χώρα στην οποία απαγορευόταν η οδήγηση στις γυναίκες. Μια επιτροπή υπουργών πρέπει να αποφασίσει για τον τρόπο της υλοποίησης του διατάγματος, και να παράσχει προτάσεις εντός ενός μήνα. Η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής συνέλευσης της χώρας συμφώνησε με τις τροποποιήσεις, και δήλωσαν ότι παρόλο που οι γυναίκες θα μπορούν να εκδώσουν άδεια οδήγησης, η άδεια οδήγησής τους πρέπει να είναι σύμφωνα με τον νόμο της Σαρίας. Επίσης, η Σαουδική Αραβία έχει ένα νόμο για την κηδεμονία, το οποίο υποχρεώνει τις γυναίκες να ζητήσουν άδεια από τον αρσενικό κηδεμόνα τους πριν εγκαταλείψουν το σπίτι. Η συνέλευση θα προτείνει σχετικά με σενάρια όπως αυτό.

Το τελευταίο έτος, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας την κατάργηση της απαγόρευσης. Ο πρίγκιπας είπε "Το να απαγορεύεται η οδήγηση σε μια γυναίκα σήμερα είναι ένα παρόμοιο πρόβλημα με την στέρηση εκπαίδευσης ή την κατοχή ανεξάρτητης ταυτότητας". Πρόσθεσε ότι "Όλοι είναι άδικοι νόμοι από μια παραδοσιακή κοινωνία, πολύ περισσότερο περιοριστικό καθώς επιτρέπεται από τους κανόνες της θρησκείας." Ο πρίγκιπας επίσης ανέφερε οικονομικές ανησυχίες. Στην δήλωση του, είπε ότι οικογένειες εξαρτώνταν από οδηγούς όταν ένα θηλυκό μέλος έπρεπε να ταξιδέψει, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν επιτρεπόταν στις γυναίκες να οδηγούν. Επίσης ανέφερε ότι "Επιτρέποντας στις γυναίκες να οδηγούν έχει γίνει επείγουσα κοινωνική κατάσταση βασισμένη στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες".

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ, η οποία τιμωρήθηκε επειδή οδηγούσε στην Σαουδική Αραβία, και υποστήριξε το δικαίωμα οδήγησης των γυναικών, τουίταρε "Σήμερα, η τελευταία χώρα στην γη επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν #Women2Drive#Daring2Drive, το καταφέραμε", μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Οι γυναίκες που διαδήλωσαν ενάντια στα ανισοδύναμα δικαιώματα το 1990 και το 2011 τιμωρήθηκαν, σε αρκετές περιπτώσεις φυλακίστηκαν και τους απαγορεύτηκε να ταξιδεύουν για χρόνια.


Πηγές[επεξεργασία]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία]