Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

18 Ιουνίου 2012

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ», δήλωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από το Ζάππειο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος που έφερε την Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εξωτερικό ότι «θα σεβαστούμε τις υπογραφές και τις υποχρεώσεις της χώρας».

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενημέρωσης βρέθηκε την Κυριακή η Ελλάδα με τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ραδιοτηλεοτπτικά μέσα να έχουν εκτενή ρεπορτάζ από 625 δημοσιογράφους που ήρθαν στην χώρα για την διεξαγωγή των ελληνικών εκλογών, με απευθείας συνδέσεις, αλλά και άμεση ενημέρωση μέσω των ιστοσελίδων.

Για εκλογικά αποτελέσματα στην «κόψη του ξυραφιού» και σκηνικό πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα έκαναν αρχικά λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, που έφερναν την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτη σχεδόν ισοψηφία και με κομμένη την ανάσα περίμεναν στην Ευρώπη τα αποτελέσματα της επικράτειας. Γύρω στις 10 μ.μ. είχε αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και η διαφορά των 2.5 περίπου μονάδων μεταξύ των δύο κομμάτων έφερε και τις δηλώσεις των αρχηγών τους.

«Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση τα μέτρα λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προχωρά ερήμην του λαού». Ο Αλέξης Τσίπρας που τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά για να τον συγχαρεί είπε ήδη όχι στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για συγκυβέρνηση.

Στην ανάγκη συγκρότησης μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνευθύνης, με την ευρύτερη δυνατή στήριξη που θα της παρέχει η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, επέμεινε στην δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ, με σταθερό το ποσοστό του γύρω στα 6.2%, τόνισε ότι «δόθηκε εντολή από το λαό για κυβέρνηση συνεργασίας και παραμονή στο ευρώ. Χρειάζονται όμως φερέγγυα πρόσωπα για να κυβερνήσουν».

Στη νέα Βουλή συμμετέχουν επτά κόμματα, ενώ το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής είναι μειωμένο σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαϊου, και διαμορφώνεται στο 4%.Πηγές


Bookmark-new.svg