Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

2 Ιουλίου 2011

Το λογότυπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, το μοναδικό νόμιμο κόμμα της χώρας από το 1949, οπότε και ανέλαβε την εξουσία στη χώρα.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον γενικό γραμματέα και πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, ο οποίος προειδοποίησε τα μέλη πως η διαφθορά του κόμματος θα του στοιχίσει τη στήριξη του κόσμου, ενώ παρακάλεσε τα μέλη του να φανούν πιο πειθαρχημένα από ποτέ για την αντιμετώπισή της. Δήλωσε πως «ακαταλληλότητα ορισμένων μελών που διαχωρίστηκαν από το λαό είχε δημιουργήσει προβλήματα», ενώ τόνισε πως «είναι πιο επιτακτικό από ποτέ το κόμμα να επιβάλλει την πειθαρχία στα μέλη του». Παρ'όλα αυτά, ο Χου Ζιντάο δήλωσε επίσης πως «η ανάπτυξη του κόμματος τα 90 τελευταία χρόνια μάς έμαθε ότι αυστηρές κυρώσεις και μια αληθινή πρόληψη της διαφθοράς είναι τα στοιχεία-κλειδιά για να κερδίσουμε ή να χάσουμε την υποστήριξη του λαού και για τη ζωή ή το θάνατο του κόμματος». Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε πολλές αναφορές στον Μαρξισμό, ενώ η ομιλία του είχε πολλά στοιχεία αυτοκριτικής, χωρίς, ωστόσο, να θίξει το θέμα του θανάτου εκατομμυρίων πολιτών στο παρελθόν εξαιτίας των πολιτικών του κόμματος στο παρελθόν.

Το κρατικό κανάλι της Κίνας μετέδωσε, στο πλαίσιο των εορτασμών της ίδρυσης του, διάφορες ταινίες σχετικά με την Κινεζική Επανάσταση, όπως την ταινία «Η Αρχή της Μεγάλης Αναγέννησης», που είχε πουλήσει περίπου 218 εκατ. εισιτήρια.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ιδρύθηκε το 1921 από μια ομάδα διανοούμενων στη Σαγκάη, ενώ είναι το κόμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών, καθώς περίπου 80 εκατ. άτομα το απαρτίζουν, εκ των οποίων το ¼ των μελών είναι άνω των 60 ετών. Η επέτειος για την ίδρυση του κόμματος πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 1 Ιουλίου, αν και το κόμμα ιδρύθηκε στα τέλη Ιουλίου.Πηγές

Bookmark-new.svg