Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναστάτωση στην Κύπρο σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για εισφορές για τις καταθέσεις

Από Βικινέα

16 Μαρτίου 2013

Αναστάτωση προκλήθηκε στην Κύπρο ύστερα από την ανακοίνωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται ότι θα υπάρξουν εφάπαξ εισφορές για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, μία απόφαση η οποία χαρακτηρίζεται ως άνευ προηγουμένου.

Ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, οι Κύπριοι καταθέτες κατέκλυσαν τα μηχανήματα ATM, τα οποία, όμως, δεν λειτουργούσαν και τελικά προκλήθηκε ένταση. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι από τα ΑΤΜ μπορούσε να γίνει ανάληψη μέχρι και 600 ευρώ. Οι εισφορές θα είναι της τάξης του 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και της τάξης του 6,7% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ποσοστά τα οποία, όπως προβλέπει η ανακοίνωση, ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα και σε ποσοστά της τάξης του 20-25%, καθώς και εταιρικός φόρος της τάξης του 10-12%. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, το πρωί του Σαββάτου είχε παγώσει το σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, ενώ πρόσθεσε ότι «φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία για το μνημόνιο στο Eurogroup». Η συμφωνία Κύπρου-Eurogroup θεωρείται οδυνηρή ενώ, για να ισχύσει, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 29 βουλευτές στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην Κύπρο επιστρέφουν εσπευσμένα ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 11 το βράδυ του Σαββάτου. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «Δεν είναι ένα "κούρεμα" με την κλασσική έννοια του όρου αλλά ένα ανταποδωτικό τέλος, το οποίο επιβάλλεται εφ΄άπαξ και θα έχει αντίκρυσμα στις προθέσεις της κυβέρνησης για έκδοση κρατικών ομολόγων, τα οποία θα έχουν όφελος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ ο μη εκλεγείς πρόεδρος των εκλογών Γιώργος Λιλλήκας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώσει εναντίον των νέων μέτρων, ενώ δεν απέκλεισε την επιστροφή στην κυπριακή λίρα.

Τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η γραμματεία του ΑΚΕΛ, μέσω του προέδρου της Άνδρου Κυπριανού, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταψηφίσει τα μέτρα, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωζώνη, πράγμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί και η απόπειρα καταστροφής του ATM από αγανακτισμένο καταθέτη με εκσκαφέα σε υποκατάστημα της ΣΠΕ Κυπερούντας στη Λεμεσό.Πηγές

Διαβάστε ακόμα