Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

3 Μαρτίου 2017

Το ινστιτούτο Νόμπελ στη Νορβηγία.

Ανακοινώθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2017, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ν' αναφέρουν πως ο φετινός αριθμός των υποψηφίων (318) αποτελεί τον μεγαλύτερο στην ιστορία του βραβείου. Ανάμεσα στους υποψήφιους συμπεριλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί, με τις κύριες προσωπικότητες να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πέρσι, το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στον Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος Καλντερόν, «για τις αποφασιστικές του ενέργειες που οδήγησαν στη λήξη ενός πεντηκονταετούς εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 220.000 Κολομβιανών και τον εκτοπισμό 6 εκατομμυρίων Κολομβιανών»[1]. Φέτος, οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 318, με τους 215 να αποτελούν φυσικά πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες 103 υποψηφιότητες αφορούν οργανισμούς. Βάσει παράδοσης, οι υποψηφιότητες κρατούνται μυστικές από το Ινστιτούτο Νόμπελ, ωστόσο, τα ονόματα διαρρέουν χάρη σε ανακοινώσεις ατόμων που στήριξαν τις υποψηφιότητες τους.

Ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σαουδάραβας blogger Ραέφ Μπαντάουι (ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή), ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν, καθώς και η οργάνωση «Λευκά Κράνη», η οποία είναι συριακή οργάνωση εθελοντών διασωστών. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η υποψηφιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προήλθε από ανώνυμο Αμερικανό πολίτη, ο οποίος στην επιστολή του τόνισε πως «το βραβείο πρέπει να δοθεί στον Τραμπ καθώς είναι θετική η ιδεολογία της ειρήνης δια της ισχύος».

Ωστόσο, στον κατάλογο των υποψηφίων συγκαταλέγονται και αντιπάλοι του Ντόναλντ Τραμπ. Το βραβείο διεκδικεί η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία τάχθηκε κατά μερικών πολιτικών του Τραμπ, ενώ ένας Νορβηγός βουλευτής πρότεινε ως υποψήφιο τον Πάπα Φραγκίσκο με τη δικαιολογία πως «είναι ένας από τους ελάχιστους που αψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ». Η επιτροπή αναμένει να ανακοινώσει την επιλογή της στις 6 Οκτωβρίου.

Bookmark-new.svg
Παραπομπές

Πηγές