Ανακαλύφθηκε ο θησαυρός του «Κίτρινου Τίγρη» στην Κίνα

Από Βικινέα
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

1 Απριλίου 2017

Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον θησαυρό του Ζανγκ Σιανζόνγκ («Κίτρινου Τίγρη») στην Επαρχία Σετσουάν της Κεντρικής Κίνας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην περιοψή ανακαλύφθηκαν 10.000 αντικείμενα (χρυσά και αργυρά νομίσματα, κοσμήματα, σπαθιά και μαχαίρια από σίδηρο), τα οποία χρονολογούνται πριν 350 έτη. Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πολλά χρόνια οι ιστορικοί διαφωνούσαν αν αυτός ο θησαυρός είναι πραγματικός ή μυθικός.

Όπως αναφέρει ο Λι Μποσιάν, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Le Figaro», «τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους τομείς της Επιστήμης, της Ιστορίας και της Τέχνης, καθώς και για τις έρευνες που διεξάγονται για την επεξήγηση της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και στρατιωτικής ζωής την περίοδο της Δυναστείας Μινγκ». Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Σιανζόνγκ ήταν αρχηγός των χωρικών κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων τους, οι οποίες έλαβαν χώρα μετά τη δεκαετία του 1620 και οδήγησαν στην πτώση της Δυναστείας Μινγκ. Ωστόσο, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, οι Μαντζούριοι εισέβαλαν στην Κίνα και ο Σιανζόνγκ δολοφονήθηκε από τους υπολοχαγούς τους το 1647. Πριν πεθάνει, μετέφερε τον θησαυρό μέσω του ποταμού Μιν, ωστόσο, οι εχθροί του έστησαν ενέδρα και ο θησαυρός χάθηκε στο νερό.

Η εξεύρεση του θησαρού δεν ήταν εύκολη, καθώς αρκετοί θησαυροθήρες αποπειράθηκαν να κλέψουν διάφορα αντικείμενα, με τις Αρχές να συλλαμβάνουν 31 άτομα το 2015. Οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι είχαν ανακαλύψει πριν 12 έτη επτά ράβδους χρυσού και είχαν ανακηρύξει την περιοχή προστατευόμενο τόπο, προχώρησαν στην έρευνα τον Ιανουάριο του 2017 και αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος των βροχών, ώστε να είναι ευκολότερες οι ανασκαφές στον ποταμό.

Bookmark-new.svg
Πηγές