Ήττα του αρχηγού της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις προκριματικές εκλογές

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

11 Ιουνίου 2014

Διαφημιστική πινακίδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντέιβ Μπρατ.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Έρικ Κάντορ ηττήθηκε στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την 7η εκλογική περιφέρεια της Βιρτζίνια από τον Ντέιβ Μπρατ, καθηγητή οικονομικών του Κολλεγίου Ράντολφ-Μέικον, ο οποίος πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Ντέιβ Μπρατ συγκέντρωσε το 55,5% των ψήφων έναντι του 44,5% που συγκέντρωσε ο Έρικ Κάντορ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε αίσθηση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς ένας από τους κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος θεωρούνταν ως πιθανός διάδοχος του Τζον Μπένερ στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ηττήθηκε από έναν υποψήφιο στηριζόμενο από το κίνημα Τι Πάρτι με μικρές πιθανότητες εκλογής. Ο Μπρατ, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 200.000 δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία σε αντίθεση με τα περίπου 5.400.000 δολάρια που συγκέντρωσε ο Κάντορ, κατηγόρησε τον αρχηγό της πλειοψηφίας ότι δεν ήταν αρκετά συντηρητικός σε διάφορα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, καθώς θεωρούσε ότι υποστήριζε την παροχή ασύλου σε παράνομους μετανάστες. Ο Μπρατ έλαβε μικρή υποστήριξη από οργανώσεις που στήριζαν άλλους υποψηφίους που πρόσκεινταν στο Τι Πάρτι και η χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας προήλθε από τοπικούς ακτιβιστές. Όπως δήλωσε ο Μπρατ στο Fox News, «Ο αμερικανικός λαός θέλει να προσέξει ξανά τις σοβαρές ιδέες. Η ίδρυση του κράτους μας πραγματοποιήθηκε από ανθρώπους που ήταν πολιτικοί φιλόσοφοι και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό, μακρυά από τη φτηνή πολιτική ρητορική της δεξιάς και της αριστεράς». Από την πλευρά του, ο Έρικ Κάντορ αναγνώρισε την ήττα του, λέγοντας ότι απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του.

Ο Ντέιβ Μπρατ θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος και συνάδελφό του στο Κολλέγιο Ράντολφ-Μέικον Τζακ Τράμελ για τη διεκδίκηση της έδρας της 7ης εκλογικής περιφέρειας της Βιρτζίνια, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα συντηρητική.Πηγές[επεξεργασία]