Έξοδος των ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού

Από Βικινέα

24 Ιανουαρίου 2017

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε στην επικύρωση της απόφασης για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού. Η Σύμπραξη θεωρείτο ως οικονομικό μέτρο ενάντια στην αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και είχε υπογραφεί από 12 χώρες, οι οικονομίες των οποίων αποτελούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, επανέφερε με διάταγμα τον κανόνα της «παγκόσμιας μέγγενης».

Η Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού ήταν οικονομικό μέτρο που προσπαθούσε να επιβάλει η Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη οικονομική ισχύς της Κίνας. Είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ. Οι οικονομίες των 12 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού αποτελούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «μη συμφέρουσα για τον μέσο Αμερικανό πολίτη» και είχε υποσχεθεί να την άρει όσο το δυνατόν συντομότερο - η επικύρωση της απόφασης ήρθε στην 4η ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε τον λεγόμενο «κανόνα παγκόσμιας μέγγενης», ο οποίος εμποδίζει τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη να παρέχουν υπηρεσίες νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών και υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωσης με δικούς τους - μη αμερικανικούς - πόρους. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντίδραση στους οργανισμούς προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος των ΗΠΑ επαναφέρει τον κανόνα - ο Ρόναλντ Ρήγκαν είχε θεσπίσει τον κανόνα το 1984, ο Μπιλ Κλίντον τον ανακάλεσε το 1993, ο Τζώρτζ Μπους τον είχε επαναφέρει το 2001, ο Μπαράκ Ομπάμα τον είχε άρει το 2009, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τον επαναφέρει το 2017.




Πηγές