Το ανθρώπινο χέρι φτιάχτηκε για να δίνει γροθιές
21 Δεκεμβρίου 2012
Το χέρι του ανθρώπου διαφέρει πολύ από αυτό των άλλων πιθήκων. Οι αναλογίες και η κινητικότητά του επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκτελούν ακριβείς κινήσεις κατά τη διάρκεια εργασιών. Όμως, Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο τα δάκτυλα «μαζεύονται» είναι ιδανικός για να τους ανθρώπους να ρίχνουν γροθιές.
Οι πιθήκοι κρέμονται από τα δέντρα χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, όμως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να μετακινούνται τα πόδια τους, με αποτέλεσμα τα χέρια να είναι ελεύθερα να εξελιχθούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα τη συλλογή και μεταφορά αντικειμένων. Ένας από αυτούς τους τρόπους θεωρείται ότι ήταν η χρήση των χεριών από τα αρσενικά ως όπλα εναντίων των ομοίων τους. Τα αρσενικά που έριχναν τις καλύτερες γροθιές μεταβίβαζαν το χαρακτηριστικό (δηλαδή την ανατομία του χεριού) στις επόμενες γενιές. Οι σημερινές αναλογίες των χεριών έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων, ενώ ταυτόχρονα το υπόλοιπο χέρι να προστατεύεται από τα χτυπήματα.
Αυτή η υπόθεση προτάθηκε από τους Μίκαελ Μόργκαν και Ντέιβιντ Κάρριερ, του Πανεπιστημίου της Γιούτα. Για να αποδείξουν την υπόθεσή τους χρησιμοποίησαν 12 αθλητές του μποξ ή γνώστες των πολεμικών τεχνών, οι οποίοι χτυπούσαν στόχους την μία κλειστή και την άλλη με ανοιχτή παλάμη και μέτρησαν την επιτάχυνση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η δύναμη και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια, η κλειστή παλάμη (γροθιά) μεταβιβάζει την ίδια δύναμη σε μικρότερη επιφάνεια. Σε ένα δεύτερο πείραμα ζήτησαν από τους αθλητές να σπρώξουν ένα αντικείμενο με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να δουν αν η διαμόρφωση των κλειστών δακτύλων προστατεύει το χέρι. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το κλειστό χέρι προστατεύεται καλύτερα.
Πηγές
- "Το ανθρώπινο χέρι «εξελίχθηκε να δίνει γροθιές»". in.gr, 20 Δεκεμβρίου 2012
- "Η επιθετικότητα προίκισε τον άνθρωπο με σύνεση". Φωνή της Ρωσσίας, 20 Δεκεμβρίου 2012
- Michael H. Morgan, David R. Carrier "Protective buttressing of the human fist and the evolution of hominin hands". Journal of Experimental Biology,