Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε μειονεκτική θέση οι Τάταροι της Κριμαίας

Checked
Από Βικινέα

9 Μαρτίου 2014

Σε μειονεκτική θέση οι Τάταροι της Κριμαίας αν η Ρωσία επικρατήσει στην περιοχή

Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το μέλλον της Κριμαίας κορυφώνεται και οι Τάταροι, άλλη μια απ’ τις μειονότητες που ζουν στην επίμαχη περιοχή, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Καθώς ρωσικά στρατεύματα περιπολούν το Μπαχτσισαράι της Κριμαίας, οι Τάταροι, που αποτελούν μειονότητα σε σχέση με τους σλαβόφωνους γείτονές τους, ανησυχούν για το μέλλον τους σε μια περιοχή που μπορεί να βρεθεί ξανά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

«Όλοι εδώ είναι τρομαγμένοι γιατί κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί», λέει ο Γιούντορ, κάτοικος του Μπαχτσισαράι.

Και έχουν λόγο να ανησυχούν. Το 1944 ο Στάλιν έδιωξε όλους τους Τατάρους από την Κριμαία, οι οποίοι επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σε μια ανεξάρτητη Ουκρανία.

«Η Ουκρανία είναι νέο κράτος», δηλώνει ο Αμπντουραμάν Εγκίζ του κόμματος Μετζλίς για τους Τατάρους της Κριμαίας, «για όλες τις μειονότητες που ζουν στην Κριμαία, γυρίσαμε μια νέα σελίδα».

Μια νέα σελίδα την οποία η τουρκικής καταγωγής μουσουλμανική κοινότητα των Τατάρων χρειάστηκε να ξαναγράψει. Άρχισαν να χρησιμοποιούν σαν χώρο λατρείας ένα τέμενος το οποίο οι σοβιετικοί είχαν μεταβάλει σε κινηματογράφο. Το ταπεινό τέμενος δεν συγκρίνεται με το παλάτι του Μπαχτσισαράι, την έδρα του Κριμαϊκού Χανάτου, το οποίο αποθανάτισε στη ποίησή του ο Αλεξάντερ Πούσκιν, και το οποίο έπεσε στα χέρια της αυτοκρατορικής Ρωσίας τον 18ο αιώνα.

Οι ίδιοι λένε ότι κάνεις δεν πρόκειται να τους εμποδίσει από το ξανακτίσουν την ζωή τους στην Κριμαία, ανεξάρτητα από την πολιτική και στρατιωτική θύελλα που απειλεί την περιοχή.

«Φυσικά και θα παραμείνω στο σπίτι μου», επιμένει ο Γιούντορ, ότι και να γίνει.

Σε ένα τέμενος της περιοχής πιστοί προσεύχονται, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους με «το γαλάζιο ουρανό και τα μπλε κύματα», όπως είχε πει ο Πούσκιν.

Όμως στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί στα μέσα Μαρτίου, οι Τάταροι μπορεί ξανά να βρεθούν υπό την κυριαρχία της Μόσχας.



Πηγές