Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τον Αντώνη Σαμαρά

Checked
Από Βικινέα

21 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα τρείς μέρες μετά τις εκλογές έχει εκλεγμένη κυβέρνηση που υποστηρίζουν για πρώτη φορά τρία κόμματα: η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Χθες, στις 17:00, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ορκίσθηκε Πρωθυπουργός ύστερα από την συμφωνία που επετεύχθη με τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη πάνω στις γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθηθεί βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων των κομμάτων τους.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Ζητώ από τον ελληνικό λαό πατριωτισμό, εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «την Πέμπτη θα ζητήσει από τους υπουργούς του σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον ελληνικό λαό».

Η συμφωνία όμως μπορεί να επετεύχθη και την επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους και οι ηγέτες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν την νέα σχετικά ολιγομελή Κυβέρνηση συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ και παρόλο ότι διέρρευσαν διάφορα ονόματα, κανένα δεν επιβεβαιώθηκε εκτός του νέου Υπουργού Οικονομικών που θα είναι ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλιος Ράπανος, επιλογή των Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη. Το όνομα του Βασίλιου Ράπανου έγινε γνωστό γιατί αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στην Βουλή και τον απερχόμενο υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Ζανιά, προκειμένου να προετοιμασθεί ο τελευταίος να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο και να αναπτύξει τις πρώτες θέσεις της νέας Κυβέρνησης. Στην συζήτηση ήταν παρών και ο Βασίλιος Ράπανος ο οποίος δεν θα ορκισθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επίσης το πρωί.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων παρέδωσαν στους τρείς αρχηγούς το κείμενο της συμφωνίας για τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένα ανοικτά θέματα στην εξωτερική πολιτική που θα ξανασυζητηθούν σήμερα. Με βάση το Σύνταγμα, εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.



Πηγές