Η ουκρανική οικονομία οδεύει προς χρεοκοπία

Από Βικινέα

28 Φεβρουαρίου 2014

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανέφερε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που ξεκίνησαν πολύ πριν ξεσπάσουν οι πολύνεκρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του καθαιρεμένου προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, παρότι οι περισσότερες οικονομίες παγκοσμίως βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης.

Όπως είπε: «Στον αντίκτυπο της ανάπτυξης που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία, η ουκρανική οικονομία κατρακυλά στην άβυσσο, με μοναδική κατάληξη την χρεοκοπία».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας ανέφερε την Δευτέρα ότι η χώρα χρειάζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των υποχρεώσεων της τα επόμενα δύο χρόνια. Η προσωρινή κυβέρνηση αναζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ είναι πολύ πιθανό να της προσφερθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, ανέφερε ότι υπήρξε ένθερμη υποστήριξη από τους ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως στο ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ, αλλά μόνο όταν συσταθεί μεταβατική κυβέρνηση από το ουκρανικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος, υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Οι κυβερνήσεις στο Κίεβο προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διαφθοράς και κακής διακυβέρνησης. Η ουκρανική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην φθηνή παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία, που μπορεί τώρα, μετά την απομάκρυνση Γιανούκοβιτς, να τίθεται σε αμφιβολία. Η απόφαση του έκπτωτου Προέδρου της Ουκρανίας, πριν από τρεις μήνες, για απόρριψη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ και ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την Ρωσία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες ουκρανούς.

Ο κ. Γιανούκοβιτς απέρριψε πρόταση της ΕΕ για ελεύθερο εμπόριο και συμφωνία συνεργασίας, ενώ δέχθηκε 15 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Ωστόσο, η εκταμίευση των χρημάτων αυτών έχει παγώσει μέχρις ότου ξεπερασθεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Κατά την διάρκεια ομιλία του την Κυριακή ο κ. Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να επιστρέψει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών», ενώ παράλληλα αναγνώρισε «την σημασία της διατήρησης των καλών σχέσεων της χώρας με την Ρωσία».

44 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Ουκρανίας και σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, το 2012 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ουκρανικής οικονομίας ανήλθε σε 174 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στην Ουκρανία διαμορφώνεται στα 7.300 δολάρια.

Η Ουκρανία διαθέτει αξιόλογες υποδομές για βιομηχανία και σημαντικές πηγές ορυκτού πλούτου, καθώς επίσης και ισχυρό αγροτικό τομέα. Παρόλα αυτά η οικονομία της χώρας επλήγη σημαντικά κατά την περίοδο της ύφεσης του 2009 χάνοντας το 15% της δύναμης της, ενώ σύμφωνα με την CIA «η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που είχαν τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Νωρίτερα, αυτό το μήνα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον οίκο Fitch η πολιτική αβεβαιότητα στο Κίεβο συνέβαλλε στο να μειωθεί η εμπιστοσύνη στο ουκρανικό νόμισμα, την χρίβνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αξία της χρίβνα σε σχέση με το δολάριο έχει μειωθεί κατά 7% από την αρχή του έτους.



Πηγές