Δυναμικό συλλαλητήριο για την υποβάθμιση της Ιεράπετρας

Από Βικινέα

12 Φεβρουαρίου 2013

Πολίτες και φορείς της Ιεράπετρας διαδηλώνουν για την υγεία και την παιδεία στις 12 Φεβρουαρίου 2013.

Σύσσωμη η πόλη της Ιεράπετρας έδωσε το "παρών" σε ένα ακόμα συλλαλητήριο, στον απόηχο των νέων εξελίξεων, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής αλλά και του νομού Λασιθίου. Ειδικότερα, από το πρωί, πολίτες και φορείς κάθε ηλικίας (ακόμα και μαθητές μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές και δασκάλους τους) συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ηρώου της Ιεράπετρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής του Αγώνα για κινητοποίηση. Έπειτα από την κύρια εκδήλωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, τα οποία απαίτησαν να μην μεταφερθεί το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης στο Ηράκλειο αλλά να παραμείνει στην Ιεράπετρα, όπως επίσης το Νοσοκομείο Ιεράπετρας να έχει αυτονομία και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του, για να επιτευχθεί η πλήρης κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Οι πολίτες επίσης αλλά και οι φορείς ζήτησαν να λειτουργήσει το πολυϊατρείο του Μακρύ Γιαλού και να επαναφερθούν οι υπηρεσίες που απομακρύνθηκαν από την πόλη.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν, εκτός από τους πολίτες, η Εκκλησία διά του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Μαρία Λιουδάκη", η ΕΛΜΕ Λασιθίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων της Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ο Εμπορικός Σύλλογος Μακρυγιαλού και πλήθος συλλόγων, σωματείων και φορέων. Σε όλη την Ιεράπετρα τα καταστήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά με κοινή απόφαση και δε λειτούργησαν, ενώ το ίδιο έγινε και με τα δημοπρατήρια και τις τράπεζες, στα υποκαταστήματα των οποίων έγινε συμβολική κατάληψη.

Κατά την πορεία που ακολούθησε, που είχε μεγάλη διάρκεια, επικράτησαν αντιμνημονιακά συνθήματα αλλά και συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών. To κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε ήταν "Κάτω τα χέρια από τον τόπο μας". Στην πόλη απομένουν ελάχιστες υπηρεσίες (ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) , ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη απομακρυνθεί η Εφορία, ο ΟΤΕ, το Τελωνείο, το Γραφείο Αλλοδαπών, η Μαθητική Εστία και ο Πειραματικός Σταθμός ΕΘΙΑΓΕ.

Φοιτητές και φοιτήτριες του υπό κλείσιμο ΤΕΙ της Ιεράπετρας διαδηλώνουν με αίτημα τη διατήρηση της σχολής τους στην πόλη τους στις 12 Φεβρουαρίου 2013.

Αναφορικά με το ΤΕΙ, δυναμική ήταν η παρουσία και των φοιτητών στο συλλαλητήριο, όπως και στην προηγούμενη κινητοποίηση, λίγες ημέρες νωρίτερα. Με βάση το σχέδιο «Αθηνά», όλα τα τμήματα Μάρκετινγκ που λειτουργούν στη χώρα ενσωματώνονται στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η μοναδική τεχνική σχολή που διαθέτει κατεύθυνση ηλεκτρονικού Μάρκετινγκ βρίσκεται στην Ιεράπετρα και θεωρείται από τα καλύτερα τμήματα από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, καθώς έρευνα έδειξε ότι γύρω στο 60% των αποφοίτων βρίσκει γρήγορα δουλειά. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΙ Ιεράπετρας έφτιαξαν ειδική ιστοσελίδα και συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές υπογραφές έχοντας ήδη την ανταπόκριση από τον επιστημονικό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν και στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και το εκεί ΤΕΙ θα καταργηθεί.

Με βάση το νέο Μνημόνιο, που υπογράφηκε πρόσφατα από την ελληνική κυβέρνηση, θα γίνουν επιπλέον περικοπές στο χώρο της υγείας, ενώ σταδιακά κλείνουν και πολλά νοσοκομεία. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, καταργήθηκε ως νομικός φορέας το Νοσοκομείο Ιεράπετρας από 1η Ιανουαρίου 2013. Η περιοχή του Λασιθίου χαρακτηρίζεται από κακό οδικό δίκτυο, κάτι που συνεπάγεται δυσχέρεια στην πρόσβαση για άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, τα οποία επίσης κινδυνεύουν με κλείσιμο. Επιπλέον, σε πρόσφατες δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό, η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Χριστίνα Παπανικολάου, έκανε λόγο για σχέδιο με σκοπό την υποβάθμιση του νοσοκομείου της Ιεράπετρας, κάτι που ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, ζήτησε να διαψευστεί από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι κινητοποιήσεις για την υγεία αλλά και την αποψίλωση των υπηρεσιών στην Ιεράπετρα, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, με πιο πρόσφατες τις κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου της Νεάπολης και την πικετοφορία (συγκέντρωση και πορεία κρατώντας κεριά και δάδες) το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου 2013 γύρω από την Ιεράπετρα. Η τελευταία κινητοποίηση ήταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο στην ιστορία της πόλης, με συμμετοχή 7.000 και πλέον ατόμων και ξεπεράστηκε σε αριθμό ατόμων από το συλλαλητήριο της 12ης Φεβρουαρίου.



Πηγές